Kapucínka, dokonalé prírodné antibiotikum

Príprava záhonu pre kapucínku

Pamätám si deň, keď si ma jemným šepotom zavolala táto rastlinka 🙂

Dovtedy pre mňa dáma neznáma, dnes si to už neviem bez nej predstaviť. Je prvou, po ktorej siahnem keď sa nás rozhodne spomaliť nejaký vírus, či baktéria.

Keď vykvitne do svojej krásy, je to dáma vznešená, ktorá hýri nádhernými žiarivými farbami. Oj a ako jej kvietky milujú včielky! Často krát musím trpezlivo počkať, kým odletia a až potom s vďačnosťou prijať jej dary.

Nie len kvietky, ale aj listy, či plody dokážu hotové zázraky. Najradšej ich prijímam vo forme tinktúry. Užívam ju ako prírodné antibiotikum, ktoré má široké pôsobenie proti vírusom a baktériám. Poradí si s mnohými druhmi stafylokokov, streptokokov, dokonca aj salmonelou. Je výborná na boj s akútnymi zápalmi močového mechúra, obličiek a močových ciest. Liečivé vlastnosti kapucínky sa dobre uplatňujú aj pri pľúcnych chorobách a zápaloch priedušiek. Na rozdiel od chemických antibiotík, neničí prirodzenú mikroflóru tráviaceho traktu a iných slizníc.

Prvá úroda

Kapucínka kvitne od mája do októbra. Pestovať v záhradke môžete aj popínavý druh, ktorý nádherne ozdobí napríklad kamenné múry. Ja som napríklad vymenila aj letničky za túto liečivú krásku a nasadila do kvetináčov na balkón J Kedykoľvek si tak môžete odtrhnúť lístky do šalátu a kvietky sú dokonalou jedlou ozdobou dezertov.

Ďakujem ti drahá kapucínka!